Het zal je misschien wel zijn opgevallen, maar wij bij House of Tea zijn geweldig fan van thee, omdat het zo lekker is én zo goed is voor de gezondheid. Dat groene thee een bom aan antioxidanten en andere belangrijke bestanddelen is, wist je wel al, maar vergeet ook zeker niet eens witte thee toe te voegen aan je thee-assortiment. Deze thee smaakt heel geraffineerd en bevat heel wat stoffen die alleen maar goed voor je zijn.
Witte thee wordt, net zoals groene-, zwarte- en oolong thee, gemaakt van de Camellia Sinensisplant. Van al deze theesoorten bevat witte thee het minst cafeïne, wat interessant is voor mensen die wat gevoeliger reageren op deze stimulerende stof. Witte thee is het minst bewerkt, wat maakt dat het veel van zijn goede eigenschappen behoudt.
De belangrijkste voordelen van witte thee opgelijst
- Er is heel wat veelbelovend onderzoek dat witte thee beschermend zou werken tegen kanker. Het bevat bijvoorbeeld bestanddelen die de celdood van kankercellen zouden stimuleren. Ook op darmkanker zou het een positieve invloed hebben. Natuurlijk is gezond leven ook belangrijk en kun je het niet alleen doen met het drinken van thee. Een evenwichtige voeding, genoeg slaap en beweging zijn even essentieel als basis voor een goede gezondheid. Maar die evenwichtige levensstijl aanvullen met regelmatig een kopje thee (witte of groene of zwarte of…, dat maakt niet uit), is zeker een goed idee.
- De polyfenolen in witte thee kunnen ook de oxidatie van ‘slechte’ LDL-cholesterol kunnen voorkomen, wat een risico vormt voor het krijgen van een hartziekte. Vijf studies stelden vast dat de mensen die dagelijks drie kopjes thee of meer dronken tot 21 procent minder kans liepen op een hartziekte. Polyfenolen zijn plantaardige molecules die in ons lichaam werken als antioxidanten, je weet wel, de stoffen die beschermend werken tegen schadelijke vrije radicalen. Te veel vrije radicalen in het lichaam wordt gelinkt aan veroudering, een zwakker immuunsysteem, chronische ontsteking en heel wat schadelijke ziektes. En net in dat proces blijkt witte thee even efficiënt te werken als groene thee, ook een bom aan belangrijke antioxidanten.
- Wil je graag wat gewicht verliezen, dan kan thee daar ook in ondersteunen. De bestanddelen in zowel groene als witte thee, zoals EGCG en cafeïne, kunnen bijdragen aan het verliezen van gewicht en aan het boosten van je metabolisme.
- Witte thee bevat heel wat fluoride, catechines en tannines. Fluoride doet misschien wel een belletje rinkelen als een bestanddeel van tandpasta en terecht, want de stof helpt tandcariën voorkomen door de oppervlakte van de tanden sterker te maken tegen de vele zuuraanvallen van bacteriën in combinatie met suiker. Catechines zorgen er dan weer voor dat er minder tandplak ontstaat. Taninnes, ook een soort van polyfenolen, kunnen de groei van bacteriën die tandplak veroorzaken tegengaan. Een win-win dus voor je tanden, dat kopje witte thee!
- Witte thee kan ook het risico op insulineresistentie verlagen. Dat is een aandoening die veroorzaakt wordt als je te veel suiker consumeert en je lichaam stopt om te reageren op insuline. Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel en zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen in alle cellen in het lichaam. Insulineresistentie is een veelvoorkomende oorzaak van heel wat chronische aandoeningen vandaag, zoals type 2-diabetes, hartziektes en het metabool syndroom. Een samenvatting van zeventien studies bij in totaal 1100 mensen stelde vast dat de molecules in witte thee, zoals polyfenolen, aanzienlijk suiker in het bloed kunnen verlagen.
Je kan hier ons aanbod aan witte thee ontdekken. We zijn erg trots op de prachtige Shangri-La van Ambar, de mooie en exclusieve Silver Needle en de bekende Pai Mu Tan – zeker aanraders!