Resultaat 1–9 van de 54 resultaten wordt getoond
Wat is er beter dan een kopje kruidenthee voor het slapengaan? Al duizenden jaren drinken mensen kruidenthee en met reden, want de kracht en smaak van planten, kruiden en bloemen is niet te versmaden. Daarnaast brengen de honderden verschillende soorten infusies elk hun eigen voordelen mee voor onze gezondheid.
Wie gevoelig is aan cafeïne is zeker en vast gebaat bij een kopje kruidenthee. De mens dronk al de eerste kruidendrankjes rond 3000 voor Christus, zo getuige een Chineese farmacopee uit die tijd, een officieel uitgegeven handboek met voorschriften voor de bereiding van geneesmiddelen. De Griekse wetenschapper en farmacoloog Dioscorides noteerde in 600 voor Christus de beschrijving van zeshonderd medicinale planten die geïnfuseerd in allerlei bereidingen konden worden gebruikt. Maar de echte kennis rond kruiden en planten werd ontwikkeld in India in de ayurveda. Volgens die filosofie en levenswijze kent elk kruid een heel bijzondere eigenschap die goed is voor onze gezondheid, vooral als het in de juiste combinatie wordt gebruikt. De ayurveda experimenteerde dan ook met verschillende kruiden samen, een principe dat je vandaag nog altijd terugvindt in de meeste kruidenthees waar verschillende soorten kruiden in verwerkt worden. Daarnaast vinden ook vaak andere ingrediënten hun weg in kruidenthee, zoals medicinale zaden, wortels, boomschors en bloemen.
Hoe maak je kruidenthee?
Met kruidenthee kun je niet veel verkeerd doen; je laat het zo lang infuseren als je wilt. Gemiddeld kun je de kruiden 5 tot 7 minuten laten trekken in gekookt water of, nog beter, water net onder het kookpunt. Naar smaak voeg je er een paar gram kruidenthee aan toe.
De vele voordelen van kruidenthee
Elke kruidenthee heeft zijn voordelen voor de gezondheid. We sommen even de bekendste kruidentheesoorten op, maar uiteraard bestaan er nog veel meer infusies met andere krachten, zoals brandnetelthee, zoethoutthee, lavendelthee of vlierbloesemthee.
- Rooibosthee: is goed voor het hart. Het helpt de bloeddruk verlagen en de goede cholesterol verhogen bij mensen die al een risico lopen op een hartziekte of beroerte. Het bevat ook antioxidanten die kankercellen kunnen doden en tumorgroei kunnen voorkomen.
- Gemberthee: is goed voor het hart en de bloedvaten, helpt je cholesterol verlagen en de bloedsomloop verbeteren. Gember werkt ontstekingsremmend en pijnstillend. Het kan ook ondersteunend werken bij overgewicht, omdat het je hongergevoel vermindert en kan ook de bloedsuikerspiegel verbeteren. Het is ook een bekend middel tegen misselijkheid. Het wordt vaak ingezet bij chemotherapie tegen de misselijkheid.
- Kamillethee: deze thee heb je misschien al vaak gedronken; het is dan ook de meest gedronken kruidenthee ter wereld. Kamillethee ondersteunt het immuunsysteem, verlicht de menstruatieklachten, vermindert ontstekingen en kan pijn door reuma verminderen.
- Rozenbottelthee: dit kruid is een bom aan vitamine C en antioxidanten. Het is dus een goed idee om een kopje te drinken als je een verkoudheid hebt, maar het helpt ook bij een blaasontsteking en pijn in het algemeen. Het reinigt ook de blaas.
- Muntthee: heel geschikt als je spijsverteringsproblemen hebt, je spieren wilt ontspannen en als je hoofdpijn hebt. Munt werkt ook ontstekingsremmend en antibacterieel en kan bijvoorbeeld ondersteunend helpen als je een verkoudheid of een allergische reactie hebt. Een extraatje bij muntthee is dat je er een frisse adem van krijgt.
Wist je dat?
- Kruidenthee is eigenlijk geen thee, gezien het niet van de theeplant Camellia sinensis wordt gemaakt, maar van kruiden en andere ingrediënten.
- Een andere naam voor kruidenthee is tisane.