Resultaat 1–9 van de 13 resultaten wordt getoond
Groene, zwarte en witte thee zijn misschien de bekendste theesoorten, terwijl Oolong thee bij veel mensen minder gekend is. Oolong is een traditionele Chinese thee gemaakt van de Camellia Sinensis-plant, de plant waarvan ook de andere theesoorten gemaakt worden. De theeblaadjes worden bij Oolong thee opnieuw verwelkt in de zon en licht gekneusd om het oxidatieproces gedeeltelijk op gang te zetten.
Oolongthee: een waaier aan smaak
Groene thee wordt gemaakt van theeblaadjes die geen oxidatieproces hebben ondergaan. Het is dat proces dat bepaalt in welke mate de blaadjes aan de lucht worden blootgesteld en de verschillende theesoorten hun eigen karakteristieke smaak geeft. Voor zwarte thee worden de bladeren volledig gekneusd om het oxidatieproces te versterken. Bij Oolong thee bevindt de oxidatiegraad zich tussen de 10 en 80 procent. Vaste regels over hoeveel de oxidatie moet zijn bestaan er niet, wat een waaier aan verschillende smaken geeft onder de Oolong thee. De thee die minder dan 50 procent oxideert zal eerder het aroma van groene thee hebben, terwijl de thee die meer dan 50 procent is geoxideerd eerder zal smaken als zwarte thee.
Er is dus voor elk wat wils met heel wat subtiele smaakverschillen. De Bai Jiguan is een lichte thee die gemaakt wordt van eerder geelachtige en dus lichtere theebladeren, terwijl de Rougui een iets meer donkere thee is met een krachtige smaak. De bekendste twee Oolong theesoorten zijn de Da Hong Pao en de Tie Guan Yin. Da Hong Pao groeit op een rotsachtig terroir en heeft daardoor een mineraalrijke smaak. De Tie Guan Yin of ‘de IJzeren Godin van de genade’ is dan weer eerder zacht en bloemig van smaak.
Oolong is goed voor de gezondheid
Net als de andere theesoorten bevat ook Oolong thee heel wat belangrijke nutriënten zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Er zit bijvoorbeeld calcium, magnesium en kalium in, maar ook heel wat antioxidanten zoals polyfenolen, theaflavines en de bekende EGCG of epigallocatechinegallaten die ontstekingen verminderen.
Het maakt dat Oolong thee de gezondheid op heel wat vlakken ondersteunt.
- De antioxidanten helpen de bloedsuikerspiegel beter op peil houden en kunnen beschermen tegen diabetes type 2. Oolong thee zou ook gewichtsverlies bevorderen, maar hierover moet wel nog veel meer onderzoek gebeuren. Sowieso is thee een caloriearme drank.
- Oolong thee helpt de hersenfunctie en het geheugen te verbeteren door onder meer de cafeïne en de theanine, een aminozuur dat de aandacht helpt verbeteren en angst vermindert.
- Het kan helpen tegen bepaalde soorten kanker. De antioxidanten in zowel groene, zwarte en oolong thee kunnen celmutaties, die kunnen leiden tot kanker, voorkomen.
- Oolong thee versterkt de botten en kan ook de vorming van tandplak verminderen.
- Het is goed voor het hart om regelmatig een kopje thee vol antioxidanten te drinken. Mensen die meer dan zes kopjes thee per dag drinken bleken, zo wees een studie uit, aanzienlijk minder kans te lopen op een hartziekte dan niet-theedrinkers.
Het maken van Oolong thee is complex
Het verwerken van Oolong thee is complex en tijdrovend. De bladeren worden vers geplukt en in de zon te drogen gelegd. Een deel van het vocht gaat op die manier al uit de bladeren. Het maakt dat de bladeren zacht worden en niet breken tijdens het rollen. Nadat ze goed in de zon hebben gelegen verhuizen de bladeren naar binnen om af te koelen.
Vervolgens worden ze gerold tussen twee stenen. Dit is hoe de bladeren licht gekneusd worden en dus de typische smaak van Oolong krijgen. Daarna is het tijd om te oxideren. Een theemeester bepaalt wanneer de bladeren voldoende zijn geoxideerd. Na het oxideren wordt de thee geroosterd, wat de oxidatie stopt. Deze theesoort wordt maar gedeeltelijk geoxideerd en bevindt zich dus, zoals al eerder vermeld, tussen groene en zwarte thee. Het geeft de thee een fruitige smaak. Na het roosteren wordt de thee opnieuw gerold; nu krijgt hij zijn typische vorm. Als laatste stap wordt de thee gedroogd, zodat hij goed kan worden bewaard.
Zo drink je een lekker kopje Oolong thee
- Oolong thee laat je het best infuseren in (gefilterd) water dat tussen 85 en 90 graden Celsius warm is. Een waterkoker kan altijd handig zijn om je de juiste temperatuur te geven. Op House of Tea vind je een aantal kwalitatieve waterkokers
- Theedrinken doe je het best in een keramische of gietijzeren theepot die je voor gebruik spoelt met warm water. Ontdek hier ons assortiment aan keramische en gietijzeren
- Oolong thee laat je het best 2 à 3 minuten trekken. Reken 2 theelepels losse theebladeren per kopje.
Wat is de geschiedenis achter Oolong thee?
Over de oorsprong van Oolong thee zijn al heel wat woorden gevallen. Er bestaan dan ook heel wat verschillende theorieën. De Wuyi-theorie beweert bijvoorbeeld dat Oolong thee vernoemd is naar het Wuyi-berggebied, waar het voor het eerst werd vastgelegd in gedichten uit de Ming-dynastie tussen de 14de en 17de eeuw. De Anxi-theorie beweert dan weer dat de thee ontdekt is door een man die Sulong, Wuliang of Wulong heette en in de Anxi-regio in de provincie Fujian woonde en per ongeluk zijn theebladeren liet oxideren nadat hij werd afgeleid tijdens de oogst. Een laatste theorie, de Tribute Tea-theorie, gaat er vanuit dat Oolong voortkomt uit de Dragon-Phoenix-Cake-tribute-thee, een thee die bestond uit twee theesoorten: Dragon en Phoenix. Toen het de gewoonte werd om thee met losse theebladeren te maken veranderde de thee van naam naar Black Dragon of Oolong thee naar de donkere en stugge bladeren nadat ze verwerkt waren.