In Japan is thee één van de meest populaire dranken. Er bestaat ook een hele cultuur rond het serveren van thee in Japan. In dit artikel vind je een overzicht van de voornaamste soorten.
Van China naar Japan
China is en blijft de bakermat van de thee. Al in de eeuwen vóór Christus werden kruidendrankjes voorgeschreven als medicijn. In de vierde en vijfde eeuw werd thee echt een statussymbool. Nog een eeuw later werd het ook beschikbaar voor het bredere publiek en verloor het wat aan exclusiviteit.
Thee werd voor het eerst geïntroduceerd in Japan in de achtste eeuw. De Chinese theeceremonie werd overgenomen, maar naar eigen hand gezet. Japanse thee wordt gemaakt van de Camellia Sinensis Sinensis, juist, dat is een dubbele Sinensis. Net zoals Japanners zich de theeceremonie hebben eigen gemaakt, hebben ze ook heel wat technieken ontwikkeld om thee te maken. Alleen al het snoeien is er bijvoorbeeld een kunst en gebeurt afgerond om de potentiële te plukken oppervlakte te vergroten. De vraag naar thee is er zo groot dat 99 procent van de thee ook in Japan blijft. Er zijn ook Japanse theesoorten die in het buitenland worden verbouwd, zoals Sencha en Bancha in China. Toch wordt het verkocht als groene thee uit Japan.
Oogsten begint in Japan rond april-mei. De eerste oogst van de ‘schaduwthee’ gebeurt rond mei. Die thee wordt overschaduwd met witte of zwarte plastic om de fotosynthese te verminderen. Door die schaduw wordt L-theanine, een aminozuur, minder omgezet naar catechine, wat een minder bitter en eerder zoetere smaak geeft en een frisse groene kleur. Gyokuro, Tencha en Shincha zijn voorbeelden van schaduwthee.
Matchathee is ook een schaduwthee. Matchathee is bekend om zijn vele voordelen voor de gezondheid. Het bevat nog meer antioxidanten dan gewone groene thee, omdat het er de zeer geconcentreerde vorm van is. Het ondersteunt het metabolisme, het hart en het immuunsysteem. Rond het maken van matcha hangt er een hele ceremonie. In ons aanbod vind je erg kwalitatieve matcha met alle attributen, zoals een matchaklopper en een matchakom.
Er bestaan heel veel Japanse theesoorten. De meest populaire is Sencha, dat is gevouwen en gedroogde thee van de eerste en tweede oogst. Bancha is ook heel populair, dat is thee van de laatste oogst van het jaar. Daarnaast zijn er nog theesoorten als Tamaryokucha, Mecha en Fukamushicha.
Bij House of Tea bieden we heel wat lekkere Sencha en Bancha aan uit Japan. De Almond Sencha combineert groene Sencha thee met amandel en bloemen, de Sencha Fukujyu heeft dan weer een typische grassige en nootachtige smaak. Naast pure Bancha brengen we ook een Genmaicha Japan, een Japanse groene thee met gepofte rijst. Deze groene thee is gemaakt van de typische Bancha.