Resultaat 1–9 van de 38 resultaten wordt getoond
We kunnen er niet omheen: groene thee is alsmaar populairder geworden de laatste jaren. Groene thee wordt, net als zwarte thee, gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant, ook wel bekend als de Chinese theeplant, maar de verwerking is verschillend: zwarte thee wordt volledig geoxideerd, wat de blaadjes donkerbruin kleurt en de smaak sterker en intenser maakt.
Wat is groene thee?
Voor groene thee worden er alleen het knopje en de eerste twee blaadjes van de theeplant geplukt en worden de bladeren snel verhit door te wokken of te stomen (een Chinese groene thee zal eerder worden gewokt, terwijl een Japanse groene thee eerder wordt gestoomd), wat het oxidatieproces stopt. De bladeren blijven dus lichter van kleur.
China is de bakermat van werkelijk alle soorten thee; al duizenden jaren geleden ontdekten de Chinezen heel wat manieren om de bladeren van de Camellia sinensis te bewerken, wat verschillende soorten thee geeft, zoals witte, groene, oolong, gele, zwarte thee en postgefermenteerde thee. Japan, ook een land met een enorme theecultuur, is dan weer specifiek bekend voor een cultuur van de groene thee. Wist je dat 99 procent van de Japanse thee in Japan blijft? Om aan de grote vraag te voldoen wordt sommige thee zelfs in andere landen verbouwd.
Waarom groene thee zo gezond is
In de traditionele Indische en Chinese geneeskunde wordt groene thee gebruikt om het bloeden van wonden te stelpen, de gezondheid van het hart en de mentale gezondheid te stimuleren, de lichaamstemperatuur te regelen en om de vertering te ondersteunen.
Er is al heel wat wetenschappelijk onderzoek gebeurd over de voordelen van groene thee, die heel wat bestanddelen bevat die goed zijn voor de gezondheid. Het zijn vooral de grote hoeveelheid aan antioxidanten, polyfenolen, die maken dat groene thee zo’n positief effect heeft. Ze kunnen ontstekingsremmend werken en helpen om kankercellen te bestrijden. In het bijzonder zijn het de EGCG’s, ofwel epigallocatechinegallaten, die als krachtige polyfenolen optreden en ontstekingen verminderen. In die zin kan groene thee nuttig zijn om verschillende ziekten te voorkomen of te behandelen, zoals diabetes, hartziektes en artritis.
Wetenschappers stelden ook vast dat groene thee ook mogelijk beschermt tegen prostaatkanker, borstkanker en darmkanker en dat het een stimulerende invloed heeft op de werking van verschillende functies van ons brein op korte termijn. Je hersenen zouden ook beschermd worden op lange termijn dankzij de L-theanine en cafeïne, vooral dan in het kader van Parkinson en Alzheimer.
Daarnaast zouden groene theedrinkers 18 procent minder kans hebben op diabetes type 2. Groene thee stimuleert de vetverbranding en het metabolisme en zou het lichaamsvet, vooral dan rond de buik, verminderen.
Zo maak je lekkere groene thee
Het is heel belangrijk dat je groene thee op de juiste manier klaarmaakt, anders kan hij al snel te bitter smaken. Kies zeker voor kwalitatieve thee. O ja, en ook al gemerkt misschien dat groene theedrinkers een beetje snob zijn? Geen nood, bij House Of Tea laten we je kennismaken met zoveel mogelijk soorten losse groene thee. Groene thee wordt om zoveel manieren (meer dan honderden!) geproduceerd bij zoveel kwekers, dus je begrijpt dat je al snel je weg zou kwijtraken in het ruime aanbod.
Je kunt zelfs zo ver gaan en aan tea paring doen of je eten matchen met verschillende soorten groene thee. Er zijn zoveel soorten en smaken groene thee dat je gemakkelijk een juiste thee vindt bij een specifiek gerecht. Groene thee smaakt lekker bij een frisse salade of een kipgerecht, terwijl je zwarte thee dan weer beter serveert bij kazen en rijkere smaken.
Waarom voor echte goede kwaliteitsthee kiezen? Omdat daar minder fluoride in zit. Fluoride is een mineraal dat onze tanden beschermt tegen tandglazuur en -bederf en goed is voor onze botten, maar een te veel ervan kan bruine vlekken en strepen op de tanden veroorzaken. Daarnaast is de smaak van een kwalitatieve groene thee ook gewoon veel geraffineerder en beter. Bekijk zeker eens ons aanbod aan groene thee op House Of Tea!
3 stappen naar een lekkere groene thee
- Meet je dosis af. Er zijn zoveel manieren om groene thee te zetten, maar als je het op de westerse manier wil doen neem je een kleine 12 gram per liter of 3 a 4 gram per theekop en laat je de thee een paar minuutjes trekken.
- Kies voor flessen- of gefilterd water, dat zal de smaak alleen maar verbeteren.
- Laat het water niet warmer worden dan 70 tot 80 graden Celsius.