Melk bij thee, de ene gruwelt er misschien van, terwijl de ander niet zonder kan. In Groot-Brittanië is het een eeuwenlange traditie, zogenaamd omdat de eerste thee die uit de kolonies werd meegenomen niet te drinken was, hoewel dat verhaal zwaar wordt gecontesteerd. Maar is het een goed idee om melk bij je thee te doen? Ik zocht het voor je uit!
Zwarte thee met melk
Melk wordt vooral bij zwarte thee toegevoegd, en dan in het bijzonder bij de Assamica. Op House of Tea bieden we de Assam Mokalbari en de Ceylon Pettiagalla aan. En dan is er natuurlijk ook nog de bekende English Breakfast Tea, een uitstekende blend om een kopje thee met melk mee te maken. Het antwoord op de vraag of het oké is om melk bij je thee te doen is volmondig ja, zeker bij diepe zwarte theesoorten die een heerlijke combinatie vormen met melk.
De voordelen van thee
Zoals je weet ben ik een fervent theedrinkster, niet alleen omdat ik het gewoonweg lekker vind, maar ook omdat het zo goed is voor de gezondheid. Ook dat is een beetje het verhaal van thee met melk. Als het op het onderzoek naar gezondheidsvoordelen bij thee aankomt, zijn groene en zwarte thee tot nu toe het meest onderzocht geweest.
Maar biedt thee met melk extra gezondheidsvoordelen? Daar is nog niet veel eenduidig onderzoek over gedaan. Zoals je weet, bevatten zowel groene als zwarte thee, allebei afkomstig van de Camellia Sinensis-plant, veel voedzame bestanddelen, meer bepaald flavonoïden. Dat zijn bestanddelen die werken als anti-oxidanten en dus celbeschadiging door vrije radicalen tegengaan. Hoge dosissen van vrije radicalen en dus veel celschade brengen meer kans op hartziekten, kanker en andere ziektes met zich mee.
Het drinken van groene en zwarte thee wordt in verband gebracht met een lage bloeddruk, een verminderd cholesterolpeil en minder kans op kanker.
De voordelen van melk
Daarnaast bevat melk ook heel wat bestanddelen die bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Melk bevat bijvoorbeeld veel vitamines en mineralen, zoals vitamine D, calcium, kalium en B12, stoffen die in het eetpatroon van veel mensen ontbreken. Daarnaast bevat melk veel eiwitten. Het is een compleet eiwit dat alle negen essentiële aminozuren bevat die nodig zijn om je lichaam optimaal te doen functioneren. Het is ook een bekende bron van calcium en is dus goed voor onze botten. Melk en zuivel toevoegen aan je dagelijkse dieet kan helpen om ziektes zoals osteoporose te voorkomen.
Een studie in China bij 1800 volwassenen wees uit dat het drinken van melk en het drinken van thee los van elkaar in verband wordt gebracht met een lager risico aan orale kanker en dat ze een bijzonder gunstig effect zouden hebben als ze samen worden gedronken. Andere onderzoeken vermoeden dat de eiwitten in melk ervoor zorgen dat de gezonde bestanddelen van thee beter worden opgenomen en krachtiger werken als antioxidant.
Toch zijn niet alle onderzoeken het hierover eens. Een ander onderzoek geeft aan dat melk niet meteen de positieve effecten van zwarte thee versterkt. Er moeten ook nog veel meer theesoorten worden onderzocht om te kijken met welke theesoort nu het meest voordeel te halen valt.
Kortom: zwarte en groene thee drinken biedt heel veel voordelen voor de gezondheid. En ook melk zit boordevol voedingsrijke bestanddelen. Of het ene nu het andere versterkt, daar is de wetenschap nog niet uit. Maar het is zeker en vast een goede combinatie die je gezondheid ten goede ondersteunt.
Hoe drink je thee met melk?
Wil je een echte Afternoon high tea doen zoals de Engelsen, dan zijn er een aantal regels te volgen.
- Verwarm de theepot voor door warm water in de theepot te doen en dit weer weg te gieten.
- Neem een theelepel theeblaadjes per kop thee en dan nog een extra.
- Vul de theepot met heet water (let op: laat het water niet koken!).
- Laat de thee 3 tot 5 minuten trekken.
- Giet een scheutje melk in een kopje en giet de thee erover.
Wil je een speciale versie van thee met melk waarmee je indruk wil maken op je bezoek? Maak dan eens een Bubble Tea, dé nieuwe trend in theeland! Je vindt bij ons de nodige bubbles voor in de thee (spoiler alert: dat zijn tapioca parels).
Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK209825/