Resultaat 1–9 van de 17 resultaten wordt getoond
Soms mag het wel eens wat specialer zijn dan dat gebruikelijke kopje thee, niet? Misschien heb je wel gasten over de vloer of geniet je zelf graag van een exclusieve theesoort. We sommen voor jou een aantal van de mogelijkheden op; je vindt ze allemaal hier bij ons op House of Tea. Deze theesoorten ondergaan een heel uniek proces en kennen meestal een heel lange traditie en geschiedenis. Dat maakt dat ze vaak ook meer kosten en als delicatesse in de beste restaurants ter wereld geserveerd worden.
Genmaicha
In het oude Kyoto werd deze soort thee gedronken door arme boeren en mensen die in de stad woonden en geen geld hadden voor exclusieve theeblends. Deze thee wordt gemaakt met nutriëntrijke groene thee en geroosterde rijst, wat ervoor zorgt dat de thee bijna even verzadigend is als sommige voeding. Het werd vroeger dan ook vaak gedronken door mensen die ondervoed waren of mensen die ziek waren en geen vaste voeding konden eten. De theesoort ontstond in Kyoto, zo wil het verhaal, toen een theeboer bruine rijst en zijn goedkoopste blends mengde, opdat arme mensen het zich toch konden veroorloven en tegelijk extra vitamines en mineralen binnenkregen.
Vandaag is genmaicha bekend bij de volledige bevolking voor zijn milde notige grassmaak. Elke groene thee die gemengd is met bruine rijst en op de traditionele manier is geroosterd wordt als authentieke genmaicha-thee beschouwd. Je kunt dus in principe zelf je genmaicha maken, maar je vindt ook een heel mooie genmaicha bij ons op House of Tea.
Kokeicha of Konacha
Deze thee vind je alleen in Japan terug. Kokeicha betekent ‘thee met vaste vorm’. Deze exclusieve thee vindt zijn oorsprong in 1953, toen ene mijnheer Takesawa, die de thee-industrie werkte, een interessant idee kreeg. In die tijd werden de gebroken stukjes van de theebladeren na de verwerking, de zogenaamde ‘konacha’, grotendeels gebruikt als kunstmest. Takesawa vond het een verspilling om de konacha niet op te drinken alleen omdat de bladeren er niet zo goed uitzagen en daarom stampte hij de konacha tot poeder. Hij voegde er nadien wat water bij om er pasta van te maken en liet het dan drogen. Toen hij er thee van wou maken loste het op tot een modderige massa en kreeg hij een ondrinkbare substantie, maar hij voelde wel aan dat hij iets op het spoor was. Na een aantal jaren experimenteren ontdekte hij dat als de pasta werd opgewarmd tot 120°C de eiwitten en de catechines van de thee samenbleven, wat maakte dat de thee niet zo gemakkelijk uiteenviel. Zo zag kokeicha het daglicht. De smaak is lekker fris.
Matcha thee
Matcha wil eigenlijk letterlijk ‘poederthee’ zeggen. Het groene poeder bestaat uit pure groene theebladeren, wat maakt dat je de bladeren mee opdrinkt. Dat maakt het anders van het drinken van groene thee, waarbij je de theebladeren laat infuseren en daarna weggooit. Matcha wordt vaak gedronken om gezondheidsredenen en dat is terecht, want het bevat een bom aan antioxidanten, zelfs nog meer dan groene thee. Het is ook goed voor je hart en je metabolisme en het ondersteunt je immuunsysteem. Er is enerzijds ceremoniële matcha die je puur drinkt in warm water. De smaak is subtieler en genuanceerder dan de culinaire matcha die in lattes of smoothies wordt verwerkt. De ceremoniële matcha is ook wat duurder, maar beide soorten zijn even gezond. Ceremoniële matcha maak je door het water tot ongeveer 80°C te verwarmen.
- Je schept het matchapoeder in een zeef en zeeft zo het poeder in een matchakom.
- Doe er nu een klein beetje warm water bij en klop met je matchaklopper tot je een gladde vloeistof krijgt.
- Doe er dan twaalf eetlepels water bij en klopt tot de groene vloeistof mooi schuimt. De hoeveelheid matcha verhoog of verlaag je naar smaak; gemiddeld worden er twee scheppen of een theelepel matchapoeder per kom gerekend.
Aan matcha hangt een lange traditie vast. De thee in poedervorm werd voor het eerst gemaakt in China in de Tang-dynastie. De Chinese monniken introduceerden het drankje, naast het boeddhisme, in Japan. Drie eeuwen later vond het ook zijn weg naar de hogere klasse. In de loop van de eeuwen ontwikkelde zich een hele ceremonie rond matchathee.
Jasmin Dragon Pearls
De theeplanten van deze exclusieve en ongelooflijke thee vind je in de bergen van het zuidoosten van China. De niet-gefermenteerde groene theebladeren worden zorgvuldig geselecteerd; elk jaar worden alleen de mooiste en de jongste bladeren geplukt. Na het plukken krijgen de bladeren hun karakteristieke aroma terwijl ze zes keer in een bad van jasmijn worden ondergedompeld. Daarna worden de bladeren gezeefd en met de hand gerold tot kleine parels. Ze worden ook wel de Dragon Pearls, Dragon Tears of Buddha’s Tears genoemd. Als je deze wonderlijke thee zet, zul je zien waarom de bladeren op hun specifieke manier worden opgerold: zodra ze in het water komen, ontvouwen ze zich om hun jasmijnaroma vrij te geven. De kleur van deze thee is dezelfde als champagne, wat hem nog exclusiever maakt dan hij al is.