Showing 1–9 of 29 results
Wil je graag verrast worden door een aroma, dan is een blend misschien wel een goed idee. Een blend of ‘melange’, van het Franse mélanger of ‘mengen’, is thee die gemaakt is van verschillende theesoorten. Over de hele wereld bestaan er zo’n duizenden blends.
Elk land en elke regio heeft zijn voorkeur naar smaak toe. Theeproducenten spelen graag in op die verschillende voorkeuren en stellen melanges samen om aan die behoeften te voldoen. Bovendien is het gepast om een bepaalde melange eerder in de winter te drinken, terwijl een andere blend geschikter is voor de zomer.
De belangrijke taak van de melangeur
Uit wat bestaan de blends? Meestal behoren ze toe tot één van de grote theesoorten: groene, witte, Oolong, zwarte en de gefermenteerde pu erh-thee. De ‘melangeur’ of theemeester gaat aan de slag om een melange te maken net zoals een parfumeur naar geraffineerde geuren op zoek gaat. Er worden meer dan honderd soorten thee en combinaties van thee uitgetest, waarna de melangeur een theesoort samenstelt. Die samenstelling is een fascinerend proces dat heel wat voeten in de aarde heeft en veel ervaring en zintuiglijke fijngevoeligheid vraagt. De thee wordt door de melangeur bijvoorbeeld niet opgedronken, maar verspreid over de tong en daarna weer uitgespuwd.
De theemeesters waken ook over de kwaliteit van al bestaande blends. Deze blijven namelijk niet constant, omdat ze onderhevig zijn aan externe factoren zoals het weer, het droogproces, het percentage van de oxidatie en de fermentatie en nog veel meer. Een kleine verandering kan al een klein smaakverschil geven. Bestaande blends worden minstens een keer per dag geproefd op smaak en kwaliteit.
Daarnaast is het ook belangrijk dat er gelet wordt op de prijs: sommige ingrediënten kunnen plots heel duur worden, waardoor de thee ineens niet meer betaalbaar zou zijn voor de klant. Met andere woorden: de verantwoordelijkheid van de theemeester bij het creëren van blends is groot en als de job niet goed wordt gedaan, kan dat een theebedrijf zelfs ernstig in de financiële problemen brengen. Daarom hebben de echt grote theebedrijven zelfs een team van melangeurs in dienst.
Hoe wordt een melange gemaakt?
Een theemeester koopt eerst verschillende theesoorten aan (of laat ze door iemand van de aankoop kopen) en begint dan met het omvangrijke selectie- en controleproces. De theemeester zal bijvoorbeeld op korte tijd tientallen theesoorten proeven en beoordelen. Een excellente geur en smaak staan met stip op nummer 1 bij het maken van de keuze. Uiteindelijk wordt zo de ideale melange gemaakt.
Eens de melange is samengesteld zullen de verschillende theesoorten in grote hoeveelheden worden aangekocht om ze manueel of machinaal te mengen. De melange wordt uiteraard opnieuw geproefd door de theemeester en daarna opgeslagen, zodat hij de tijd krijgt om zich goed te mengen op het vlak van smaak en geur. Hierna zal de melangeur het nog eens proeven, waarna de blend wordt verpakt en getransporteerd wordt naar de eindbestemming.
Voorbeelden van blends
Een van de bekendste onder de melanges is Earl Grey, een mix van Darjeeling, Assam, Ceylon en Keemun met een aroma van bergamotolie, wat de typische frisse toets van citrus geeft. Een andere klassieker is de krachtige English Breakfast, gemaakt van 1/3 Assam en 2/3 Ceylon. Eentje die steeds populairder wordt is Chai, ook wel bekend als de kruidenthee van de kruidenthees. Chai is gekenmerkt door een aroma van krachtige kruiden zoals gember, kaneel, kardemom en kruidnagel op een basis van verschillende soorten thee. Ideaal om in de winter te drinken, als je het ons vraagt! De beste Darjeeling theesoorten vind je terug in de Vintage Darjeeling, terwijl de English blend een mix brengt van verschillende theesoorten uit Sri Lanka, India en China.
Melanges maak je het best, net zoals met andere theesoorten of kruidenthees, met gefilterd water en een keramische of gietijzeren theepot.