Misschien ken je het nog niet, maar bubble tea is hip and happening en wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Het drankje oogt ook mooi: als je de hashtag ‘bubbletea’ op Instagram ingeeft, verschijnen er allerlei aantrekkelijke foto’s van het hippe drankje. Maar eerst en vooral: wat is het?
Wat is bubble thee?
Bubble thee kun je met meerdere theesoorten maken. Volgens de Taiwanese traditie, van waaruit het drankje sinds de jaren 80 ontstond, wordt het gemaakt met zwarte thee, maar het kan ook met groene thee of oolong thee worden gemaakt. Er bestaat een versie met melk, waardoor het drankje een crèmige kleur krijgt, en een versie zonder melk, met een fruitigere theesoort. De eerste wordt een ‘milky bubble tea’ genoemd, de tweede een ‘fruity bubble tea’.
Onderaan in de thee drijven in siroop of honing gezoete ‘bubbels’ of zwarte bolletjes, meer specifiek tapiocabolletjes, die met een dik rietje worden opgezogen. Tapiocabolletjes zijn een volledig natuurlijk product en worden gemaakt uit maniok, ook wel gekend als de cassavewortel. De textuur is taai, zoals van een gelatinesnoepje. Omdat de bolletjes redelijk groot zijn, ongeveer 1 centimeter, drink je deze drank dus het best met een breder rietje.
Er zijn twee varianten: een bubble thee met melk op basis van zwarte thee, en een fruitige variant op basis van jasmijnthee met de tapiocaparels.
Hoe maak je bubble thee?
- Hou je van een fruitige bubble thee, zet dan 400 ml jasmijnthee. Wij drinken hem met onze Jasmine Green van AMBAR. Laat de thee infuseren op 80°C en laat hem afkoelen.
- Bereid de tapioca parels zoals op de verpakking. Die zou je in principe zelf kunnen maken, maar dat is een heel intensief proces. Daarom verkopen wij er ook. Spoel nadien af onder koud water.
- Doe de thee in een schudbeker, vul hem tot aan de rand met ijsblokjes en giet er 1 Ã 2 eetlepels siroop bij. Schud goed door elkaar.
- Doe een handvol tapiocaparels in een beker en giet de thee erover. Geniet!
Wil je zelf een milky bubble thee of ‘parelmelkthee’ maken, dan doe je dat als volgt:
- Neem een handvol tapiocaparels. Maak ze klaar zoals vermeld staat op de verpakking. Spoel ze nadien af onder koud water.
- Giet vervolgens een scheutje siroop over de tapiocaparels, zoals honing of agavesiroop. Meng goed.
- Zet 100 ml zwarte thee. Wij kiezen hier graag voor onze English Breakfast of onze Black Chai. Laat een paar minuten afkoelen.
- Vul een glas tot een vierde met de tapiocaparels.
- Giet de thee erover.
- Bubble thee wordt koud gedronken. Doe daarom nog ijsklontjes in het glas en vul de rest aan met melk. Schud alle ingrediënten goed door elkaar in een schudbeker.
- Drink de thee op met een extra dik rietje.
- Heb je het graag nog zoeter, doe er dan nog wat siroop bij.
Wist je dat…
- Bubble tea ook bekend staat als boba thee?
- Je zelf siroop kunt maken als je er geen in huis hebt? Dat doe je door 1 eetlepel gekookt water te mengen met 1 eetlepel bruine suiker.
- Je het best een schudbeker gebruikt als je een bubble thee maakt? Zo mix je alle ingrediënten goed.
- Je naast tapioca ook jelly’s kunt gebruiken.
- Er ook tapiocabolletjes bestaan die openknallen en waarin vruchtensap of siroop zit.
- Wij ook een Bubble Tea gift set hebben met de benodigdheden om deze hippe thee te maken?