Thee op de juiste watertemperatuur zetten kan een wereld van verschil in smaak en aroma maken. Misschien heb je zelf al eens ondervonden dat je groene thee eerder bitter smaakte? De kans dat je het theewater te warm was, is dan heel groot… Een paar handige richtlijnen!
Je proeft het verschil
Eerst en vooral: het is met een gewone waterkoker niet eenvoudig om een andere temperatuur dan 100 graden te krijgen natuurlijk. Je kan altijd wat wachten tot het water is afgekoeld en met een theethermometer checken hoe warm het nog is. Of je kan ook investeren in een specifieke theewaterkoker op temperatuur. Wij hebben er een aantal in ons gamma die zeer goed zijn. Daarbij stel je de gewenste temperatuur in, easy peasy.
Denk je: ‘Is dat nu echt de moeite om zoveel werk in de temperatuur van water te steken?’ Daarop zeg ik als theesommelier volmondig ja. Je proeft echt wel het verschil! Waarom zou je niet alle thee op zomaar op 100 graden laten infuseren? De productie van thee is heel arbeidsintensief. Er is veel tijd en vakmanschap in zo’n thee gekropen, dus het is jammer dat je er niet alles uit zou halen.
Opletten met groene thee
Ik noemde het hierboven al: met groene thee kan je het meest fout doen. Dat komt omdat de bladeren van groene thee nul procent geoxideerd zijn. Hoe droger de theebladeren, hoe hoger de temperatuur van het water mag zijn. Zwarte thee is 100 procent geoxideerd en kan gemakkelijk tot wel 100 graden aan, terwijl groene thee tussen de 50 à maximaal 80 graden verdraagt.
Japanse thees zijn extra gevoelig aan hoge temperaturen, denk dan aan matcha, Gyukuro of Sencha. Vooral met matcha let je het best op; daar kies je beter niet voor hoger dan 60 graden. Hoe grassiger van smaak en hoe groener van kleur, hoe gevoeliger de thee dus is voor verhitting. Groene thee uit China heeft meestal een lichtbruine of grijze schijn en kan dan weer tot 80 graden verdragen.
- Zwarte thee: 95 graden Celsius
- Zwarte thee blend: 95 graden Celsius
- Groene thee: 70 – 80 graden Celsius
- Groene thee blend: 85 graden Celsius
- Oolongthee: 80 – 90 graden Celsius
- Witte thee: 80 – 85 graden Celsius
- Post-gefermenteerde thee: 95 graden Celsius
Hoeveel theeblaadjes gebruik je?
Naast de temperatuur is ook de hoeveelheid theebladeren per liter belangrijk. In onze westerse zetmethode nemen we meestal 10 tot 12 gram theebladeren op 1 liter en laten we het trekken gedurende 2 à 3 minuten. In de traditionele Oosterse manier of de zogenaamde ‘Gong Fu Cha’ gebruikt men tot 6 gram per 150 ml en laten ze de thee vervolgens 30 tot 45 seconden trekken. Vaak wordt de thee ook meerdere keren na elkaar opgeschonken.
Welk water gebruik je?
Wil je echt het beste uit je thee halen, dan kies je het best voor flessenwater of gefilterd water van de kraan. De reden daarvoor is de droogrest: idealiter blijft die onder de 50 mg per liter. Dat wil zeggen dat het water voor je thee het best zo mineraalarm mogelijk is.
De specifieke temperatuurverschillen gelden alleen voor ‘echte thee’, dus thee gemaakt van de Camellia Sinensis-plant. Kies je voor een infusie, dan laat je de thee het liefst wat langer trekken en altijd op 100 graden.