Rozenbottel is de vrucht van een rozenstruik. Wanneer de rozen verwelken en op de struiken blijven liggen, laten ze een roodoranje, bolvormig vruchtje achter. Deze eetbare vruchten zitten boordevol krachtige voedingsstoffen met geneeskrachtige eigenschappen.
Deze rozenbottel is afkomstig van Zuid-Afrika waar de rozenbottelstruiken wel tot 5 meter hoog kunnen worden en de vruchten gedroogd worden in houtkachels. Dit zorgt voor overheerlijke thee wanneer de rozenbottelschillen in warm water geïnfuseerd wordt.
Je kan rozenbottel ook nog zelf combineren met bijvoorbeeld rood fruit en/of hibiscus. Deze smaken passen perfect samen. Rozenbottel is niet voor niets het hoofdelement in elke klassieke rode vruchtenthee.
Rozenbottel biedt ook heel wat gezondheidsvoordelen
- Rozenbottel bevat een enorme hoeveelheid vitamine C, een vitamine die de aanmaak van collageen bevordert, het eiwit dat verantwoordelijk is voor de elasticiteit van de huid. De vitamine beschermt ook de huidcellen tegen de zon en vermindert zo het verouderingsproces van de huid.
- Dankzij de hoge concentratie vitamine C in rozenbottel wordt je weerstand enorm versterkt. Vitamine C stimuleert niet alleen de aanmaak van witte bloedcellen, de cellen die je lichaam beschermen tegen infecties, maar verbetert ook hun efficiëntie. Bovendien helpt het je huid om een sterke beschermende laag te vormen tegen externe ziekteverwekkers.
- Uit onderzoek blijkt dat rozenbottel zou kunnen helpen bij gewichtsverlies. Een studie onderzocht obese muizen die gedurende acht weken een vetrijk dieet volgden en dagelijks 1 procent rozenbottelextract kregen. De muizen die het extract kregen, verloren significant meer gewicht dan de muizen die dat niet kregen. Een gelijkaardige studie bij mensen toonde vergelijkbare resultaten aan.
- Rozenbottel kan pijn en ontstekingen verminderen. Het bevat veel stoffen met ontstekingsremmende eigenschappen, zoals polyfenolen en galactolipiden. Studies tonen aan dat deze stoffen sterke ontstekingsremmende eigenschappen hebben en mogelijk gewrichtspijn kunnen verminderen.
- Rozenbottel zou goed zijn voor het hart. Door het hoog vitamine C gehalte in rozenbottel, wordt slechte LDL-cholesterol en slechte triglyceriden aanzienlijk verminderd, twee risicofactoren voor het hart. Rozenbottel bevat ook veel flavonoïden, een groep antioxidanten die de bloeddruk verbeteren en verlagen bij mensen met een verhoogde bloeddruk. Daarnaast bevat rozenbottel ook veel polyfenolen, antioxidanten die kunnen helpen beschermen tegen celbeschadiging en vrije radicalen. Er bestaat echter wel verschil in de hoeveelheid antioxidanten tussen verschillende soorten rozenbottels.
Natuurlijk moeten we hierbij wel vermelden dat er nog meer onderzoek nodig is over de gezondheidsvoordelen van rozenbottel en dat er in onderzoeken altijd veel sterker concentraties worden gebruikt in de vorm van extracten en dat de concentraties in thee veel lager zijn.
Ingrediënten
Rozenbottelschillen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.