Op alle pakjes thee staat, zoals op alle voedingsproducten, een houdbaarheidsdatum. Moet je die letterlijk nemen en thee weggooien zodra die de datum heeft overschreden? Best niet, want thee wordt niet snel slecht, alleen zal de smaak verminderen.
Verschillen in theesoorten
De ene theesoort is de andere niet. Pu’er is zo gemaakt dat het eigenlijk beter wordt naarmate de thee ouder wordt, een beetje zoals wijn. Groene oolongs zoals onze Yin Xuan worden het best binnen het jaar opgedronken, terwijl geroosterde oolongs (Dark Pearl Oolong bijvoorbeeld) dan weer tot twee jaar goed blijven. Er bestaan ook oolongs die speciaal gemaakt zijn om decennia mee te gaan en alleen maar beter te worden, zoals wijn. Daarbij wordt altijd een leeftijd op de verpakking vermeld.
Maar de meeste theesoorten, zoals groene en zwarte, verliezen wel wat van hun aroma’s en werkende bestanddelen zoals de antioxidanten die erin zitten.
Daarnaast zal zwarte thee minder snel zijn smaak verliezen dan groene thee. Dat komt omdat lichte theesoorten minder droog zijn en minder zijn geoxideerd dan donkere theesoorten. Dat droogproces zorgt ervoor dat de smaak beter bewaard blijft. Je drinkt dus het best eerst je lichte thee op.
Wanneer is thee echt vervallen?
Wat kan echt niet meer door de beugel? Als je na jaren thee terugvindt in je kast, dan gooi je die beter weg … Als je echt vervallen thee zet, zie je een olielaagje op het water drijven. Je proeft ook een rare en soms muffe smaak, vooral bij zwarte thee.
Bij fruitthee – wat in principe een infusie is en geen thee – neem je de datum best iets nauwer omdat gedroogde stukken fruit iets gevoeliger zijn. Theebladeren daarentegen, van de echte theeplant, die worden niet gauw slecht. Zeker niet wanneer je je thee droog en donker bewaart. Wel kunnen ze wat van smaak veranderen.
Maar één ding staat vast: je kan niet ziek worden door thee te drinken die over datum is. Waarom dan die datum op de pakjes? Die zegt eigenlijk meer iets over wanneer de smaak begint te vervagen. Maar door het zakje of de bladeren wat langer te laten trekken in het water zal de smaak toch nog goed zijn.
Thee bewaren doe je zo
Thee bewaar je het best op een droge, donkere plaats op kamertemperatuur. Een kast bijvoorbeeld is ideaal. Wil je voorkomen dat je te veel smaak verliest, drink de thee dan op binnen de 12 tot 18 maanden nadat je hem hebt aangeschaft. Maar je kan gerust een thee opdrinken die bijvoorbeeld al twee jaar in je kelder of kast staat. Hij zal alleen maar een beetje anders smaken dan je verwacht.
Heb je losse thee die je graag extra goed bewaard? Een theeblik zorgt ervoor dat de thee is afgeschermd voor licht en lucht. We hebben een ruim aanbod dat je hier vindt.